JAK OBARVIT VAJÍČKA PŘÍRODNĚ?

Barvíte vajíčka přírodními materiály?

Máme pro Vás pár tipů.

Pro barvení přírodními barvami jsou nejlepší bílá vajíčka.

Před barvením je řádně umyjte.

Vejce vaříme v barvě minimálně 20 minut.

Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa.

Pro intenzivnější odstín necháme v nálevu vajíčka přes noc.

Po vyjmutí z barvicí lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou.

 

Červená barva

Budeme potřebovat:

  • šťávu z červené řepy
  • slupky z červené cibule
  • kvalitní červené víno

Šťávu z řepy ani víno neředíme, pouze přivedeme k varu a vložíme do něj vajíčka.

Slupky červené cibule svaříme a vajíčka v nich povaříme asi 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou natvrdo během barvení.

 

Žlutá barva

Budeme potřebovat: slupky ze žluté cibule nebo šafrán

V půllitru vody svaříme slupky z jedné či dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli je v barvicí lázni povaříme. Delší vyvářka v lázni obarví vajíčka nahnědo, takže délku barvení hlídejte. Šafrán je poměrně drahé koření, můžeme ho nahradit kurkumou či kari kořením. Na půl litru vody dáváme asi 2 lžičky.

 

Světle zelená

Budeme potřebovat: kmín, lipový květ

Jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na půllitr vody alespoň 5 lžic kmínu a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.

 

Tmavě zelená

Budeme potřebovat:

  • mladé žito (osení)
  • špenát

Při barvení žitem nasekáme mladé lístky narašeného obílí a 5 lžic této drti vaříme v půllitru vody s vajíčky. Barvíme-li pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.

  

Hnědá barva – klasika

Budeme potřebovat:

  • dubovou kůru
  • slupky žluté cibule
  • černý čaj

Na půllitr vody se přidávají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry, která se před barvením chvíli vaří, až poté se vkládají vajíčka. Totéž provedeme se slupkami cibule. Vajíčka v nich necháme delší dobu. Nejprve budou žlutá, až později začnou chytat hnědý nádech. Černý čaj pro barvení připravujeme vskutku silný, nejlépe anglický.

 

Modrá barva

Budeme potřebovat: červené zelí

Nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.

 

Krásné Velikonoce!